【2020 立法會選舉 勞工界別 知多D】


Date 2020-04-01

近日收到很多會員查詢有關參與今年立法會功能組別選舉,就等我地逐一為大家解答:

1. 我登記做左會員,係咪要係2020年4月2日更改選民登記為勞工界別?

唔需要。勞工界別屬於團體票,每個工會只得一名代表擁有三票投票權,並選出三位代表該界別的議員。

2. 工會可參與2020 立法會勞工界別選舉?

參與既工會要於選民登記修改截止 (2020年4月2日) 前運作滿一年才擁有投票權,遺憾地本會未能趕及參與本屆立法會功能組別選舉。但工會會展望參與下一屆的功能組別選舉及2021年的特首選舉委員會界別分組選舉。

投票權,係每位市民都擁有的公民權利,如大家仲未登記成為選民既話,就謹記係2020年5月2日前登記,9月既時候選出一個可代表你發聲的議員進入議會。

團結就係力量!疫情底下,工會成立為既就係保障各會員既權益,希望各同業也可幫忙呼籲朋友及同事盡快加入工會,與市同行,一同為不公義之事發聲。